Beton is één van de meest toegepaste bouwmaterialen. Door de steeds hogere eisen evolueerde het eeuwenlang bewezen drie-materialen-systeem tot een systeem dat door toevoeging van additieven in staat is om te voldoen aan de eisen van de moderne bouwindustrie.
Toepassing van betontoeslagstoffen in poeder- en/of vloeibare vorm beïnvloedt de eigenschappen van verse betonmortel en uitgehard beton, afhankelijk van de categorie. Bij gebruik van een of meer hulpstoffen eerst een proef door het betonreparatiebedrijf om de werkzaamheid te testen en controleren.
Betonhulpstoffen uit de categorie plastificeerders hebben een vloeibaar makende werking op vers beton. De werkduur van deze hulpstof is temperatuurafhankelijk en bedraagt ongeveer 30 minuten. Door het gebruik van een plastificeerder kan het watergehalte bij een gelijkblijvende consistentie worden verminderd, of bij een gelijkblijvend watergehalte kan de verwerkingsgraad worden verhoogd.
Betonhulpstoffen in de categorie vertragers verlengen de tijd tussen het mengen en de overgang van vers beton naar jong beton. Dit betekent dat het vers beton langer kan worden verwerkt. Dat is noodzakelijk om het beton bij hoge temperaturen te kunnen storten en comprimeren volgens de geldende voorschriften. Bij massieve bouwstructuren wordt door het gebruik van vertragers gegarandeerd dat de afzonderlijke betonlagen correct worden gecomprimeerd.
Betonhulpstoffen uit de categorie afdichtingsmiddelen verlagen de capillaire wateropname van het beton en kunnen het beton waterafstotende (hydrofobe) eigenschappen geven. Voor beton met hoge weerstand tegen waterindringing moet bovendien rekening worden gehouden met de eisen volgens DIN EN 206-1 / DIN 1045-2 en de DAfStb-norm.