De buitenzijde van het stadhuis Antwerpen is na drie jaar terug hersteld in zijn oude glorie. Eén enkele steigerdoek vormt de laatste tastbare herinnering aan een periode van intensieve renovatiewerken. Onder impuls van Remmers, architectenbureau Origin en aannemers Monument Vandekerckhove en Altri Tempi werd de marmeren gevel opnieuw gerestaureerd en geconserveerd. Een delicate klus, die met veel oog voor precisie tot een goed einde gebracht werd.
Revolutionaire robottechniek
In het voorjaar van 2017 gaf stad Antwerpen eindelijk groen licht voor de start van de renovatiewerken. Zij gaven het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de opdracht gaf om de scheuren in het Belgische rode marmer en de blauwsteen aan de gevel te onderzoeken. En dat was hoogst nodig, want dertig jaar na de laatste restauratie vertoonde de gevel opnieuw duidelijk tekenen van verval.
Om deze slijtage goed in kaart te brengen werd een revolutionaire techniek gehanteerd. Zo werd eerst een 3D-scan van de gevel gemaakt, waardoor alle oneffenheden in detail in beeld gebracht werden. Die scan werd vervolgens omgezet naar een driedimensionale tekening waardoor een marmerprothese gecreëerd kon worden. Aan de hand van deze innovatieve robottechniek konden exacte replica’s van missende partikels geprint worden uit nieuw ontgonnen marmer.
Zoektocht naar een compatibele mortel
Toch was het verhaal hiermee nog niet ten einde. Een grondig materiaal-technisch onderzoek wees uit dat de meest courante mortelsoorten niet geschikt waren voor de broze rode rustica. Zo was het bijvoorbeeld een vereiste dat het verweringsmechanisme van het marmer identiek was aan dat van de mortel. Bovendien moesten beide materialen op eenzelfde tempo evolueren doorheen de tijd en gewapend zijn tegen dezelfde weersomstandigheden.
Duurzame oplossing met Lithos Arte®
Na overleg tussen de verschillende partners, en na tal van labotesten, werd gekozen voor Lithos Arte® van Remmers als specie. Deze minerale mortel voor natuursteenrestauratie is zelf opgebouwd uit natuursteen en bevat een mineraal bindmiddel, wat maakt dat het zeer compatibel is met minerale ondergronden zoals marmer.
Door zijn eenlagige fysionomie, is Lithos enorm flexibel qua laagdikte. Hierdoor leende deze restauratiemortel zich perfect voor deze minutieuze klus. Tot slot werd met Funcosil AG ook nog een hydrofoberende beschermingslaag aangebracht met een vuil- en waterafstotend karakter. Geen onbelangrijk detail voor een delicate gevel die moet weerstaan aan vervuilde stadslucht en barre weersomstandigheden.