©
Onderwerp: Bouwbescherming

Circulair bouwen

vrijdag, 28.05.2021

Noodzaak of deugd?

Uit de laatste cijfers van het Global Circularity Report blijkt dat ruim 90% van de grondstoffen wereldwijd na gebruik definitief in de afvalbak verdwijnt. Dat zijn op zijn zachtst gezegd verontrustende cijfers. Toch mogen zowel de Nederlandse als Belgische bouwsector zich trots op de borst kloppen. Maar liefst 90% van het bouw- en sloopafval in de Lage Landen krijgt vroeg of laat een nieuwe bestemming. Hoopvolle cijfers, al zijn volledig circulaire bouwprojecten vandaag nog eerder uitzondering dan regel. Doodzonde, gezien de enorme waaier aan kansen die circulair bouwen biedt aan zowel producenten als projectontwikkelaars.

Een win-win situatie

Over de positieve impact die circulair bouwen heeft op het milieu is al veel inkt gevloeid. De verlengde levensduur van materialen, een verlaagde CO²-uitstoot en een energiezuinige bouwstijl zijn veelgehoorde argumenten. Toch biedt het hergebruik van materialen ook financiële voordelen voor projectontwikkelaars. In een perfect circulaire wereld kunnen zij eindeloos blijven putten uit materialen van vorige projecten die anders al lang hun memento mori bereikt zouden hebben. Afgezien daarvan is de transitie naar een circulaire economie stilaan ook een ware necessiteit voor architecten en projectontwikkelaars. De steeds strenger wordende internationale milieunormen, zoals het EPD (cfr. Environmental Product Declaration), die waken over het hergebruik van bouwmaterialen, maken de bewegingsvrijheid voor bouwkundigen met de dag kleiner.

Cerezo: een product als dienst

Ondanks de toenemende behoefte zijn circulaire bouwprojecten vandaag nog steeds onontgonnen terrein. Daarom kan het antwoord van Remmers niet lang op zich laten wachten. Met de lancering van Cerezo, een volledig ecologische kunstharsvloerenlijn, wil het bedrijf door middel van co-creatie actief meewerken aan een duurzame samenleving. Een ware primeur in de sector overigens, want Cerezo is één van de eerste kunstharsvloeren die gecertificeerd is met het Cradle to Cradle Silver®-keurmerk. Dit is internationale certificering voor producten, gebaseerd op de gelijknamige ontwerpfilosofie, die volledig hergebruikt kunnen worden en niet inboeten aan kwaliteit. Met drie verschillende uitvoeringen, geschikt voor o.a. residentiële woonprojecten, zorginstellingen en kantoren, wil Remmers inspelen op de hedendaagse noden. Afhankelijk van de functie en belasting van de vloer, zijn Cerezo Solid, Cerezo Lounge of Cerezo Luxe de geschikte keuze voor diverse interieurstijlen of bedrijfsruimtes.

De verschillende uitvoeringen van Cerezo ontdekken? Klik hier voor meer informatie